O ztracené malé dítě z ulice se postarali v Klokánku

15.01.2015 00:00

Teplice - Už je ale zpět u svých rodičů. V Klokánku pobylo přes noc.

Klokánek TepliceAutor: Deník - Zdeněk Traxler

Jak důležité jsou Klokánky, kterým stát různými omezeními spíše komplikuje život, než aby je podpořil, ukázal aktuální případ z Teplic. Právě v Klokánku pomohli malému dítěti, které běhalo v teplických ulicích zcela bez dozoru.
Případ se stal v úterý odpoledne v Lipové ulici v Teplicích. Dva muži si povšimli malého chlapečka, který bez bot  a v tričku běhal zděšeně v lázeňské čtvrti před tamním sportovním zařízením.  V domněnce, že zřejmě vyběhl ven právě z tohoto zařízení  ho dovedli dovnitř. Personál ale o ničem nevěděl a obrátil se na městskou policii. Ani strážníkům se ale v místě nepodařilo najít rodiče, ani nikoho, kdo za dítě zodpovídá. Ani od něj se už společně s přivolanou policií vzhledem k nízkému věku a  vystresování nedozvěděli nic konkrétního, proto obratem kontaktovali sociálku.  Dvouletý chlapeček nakonec skončil v Klokánku, pod hlavičkou Fondu ohrožených dětí, kde se o něj postarali.
Příběh měl další pokračování  o dvě hodiny později, když se začali o ztracené dítě zajímat rodiče.     „Okolo šesté večer se  obrátila na policii  matka dítěte, s tím, že ho hledá, ovšem jeho předání se už z rozhodnutí orgánu sociálně – právní ochrany dětí nekonalo," uvedl Daniel Vítek, mluvčí teplické policie.
Dítě tedy zůstalo přes noc v Klokánku. Do případu se vložila sociálka, která musí posoudit, do jaké míry je o dítě v rodině postaráno a co že se to stalo, když neoblečený a neobutý chlapeček běhal takto bezprizorně po parku.
Podle policie může jít v krajním případě i o trestný čin. Ale spíše to zatím vypadá na přestupek. Ve středu během dne se mohlo dítě vrátit zpět k rodičům. Proč běhalo samo po ulici, zda vyběhlo samo z nezajištěného bytu, to jsou otázky, které pro média zatím zůstávají bez odpovědi. Policie se k nim s ohledem na další vyšetřování zatím nevyjádřila.
Malý chlapeček se podle našich informací v Klokánku od samého začátku adoptoval. Pracovníci v takovémto zařízení jsou na podobné situace proškoleni. V Teplicích to nebylo poprvé, co takovéto dítě z ulice přijali.
Teplický Klokánek najdete v Trnovanech, v Doubravské ulici, na rohu se Štúrovou ulicí. Je zde několik samostatných bytů, ve kterých ve skupinách žijí děti různých věkových kategorií.
Klokánkům, které jsou pod správou Fondu ohrožených dětí po celé republice, chybí na provoz padesát milionů korun. Může za to i státem zrušení výjimek pro Klokánky, které se s definitivní platností nesmí starat o více než osmadvacet dětí naráz. Zařízení mají ale víc volných míst, která ale nesmí využít.
Fond přitom tvrdí, že v Klokáncích dosud vše skvěle fungovalo a zařízení nám závidí i vyspělejší evropské země. Jenže úředníky neobměkčil. Ti Klokánku vyčítají, že se příliš spoléhal na výjimku z limitu. Nepostavily se za něj ani kraje. Limit 28 dětí je tak nekompromisní.
Fond ohrožených dětí zatím nebude propouštět pečovatelky, ani rušit byty v jednotlivých Klokáncích. Nic se nemění ani pro děti, které jsou v zařízení navíc. Přísnější pravidla se budou uplatňovat až na nově příchozí.

 

Autor: Petr Málek