Klokánek v Teplicích ukázal své prostory

03.04.2013 00:00

001
Odborná veřejnost měla možnost si prohlédnout, jak funguje v září loňského roku otevřený Klokánek v Teplicích, tedy zařízení, které slouží opuštěným a týraným dětem. Pozvání přijal i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Nedávno byl slavnostně otevřen Klokánek také v Ústí nad Labem.
Tisková zpráva ze dne 3. dubna 2013
 

 
 

Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče (osvojení, pěstounská péče, svěření do výchovy třetí osoby).

Přítomné hosty nejdříve přivítala předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, která poděkovala za spolupráci a podporu. "I když mě netěší, že taková zařízení, jako je Klokánek, musí vznikat, zároveň jsem rád, že jich několik máme i v Ústeckém kraji a moc děkuji za jejich perfektní fungování," řekl Oldřich Bubeníček. Následně účastníky dne otevřených dveří pozvala ředitelka teplického Klokánku Daniela Brníková na prohlídku bytů, kde děti bydlí společně se svými tetami. Momentálně v nich bydlí dvanáct dětí převážně předškolního věku. Nejmladšímu jsou tři měsíce, nejstarší dívce pak dvanáct let. Kapacita zařízení je dvacet dětí. Celkem se v Klokánku střídá dvanáct tet, které o děti pečují ve dne v noci. Teplické zařízení má pobočky ještě v Dubí.

Vedení Klokánku si rozhodně nemůže stěžovat na pomoc lidí. Nejčastěji nosí oblečení a hračky. Potřebné jsou ale také hygienické, prací a čistící prostředky či toaletní potřeby a papírové kapesníky.

V rámci slavnostního zahájení dne otevřených dveří předal náměstek teplického primátora Hynek Hanza Marii Vodičkové výtěžek z plesu města ve výši 150 tisíc korun.

Kontakt:

Mgr. Alena Tichá, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 741

Mob.:+420 777 499 822

Mail:   ticha.a@kr-ustecky.cz

01
Setkání zahájily děti svým vystoupením.

01
Všichni hosté od dětí dostali dárek - perníček ve tvaru Klokánka. I hejtman Oldřich Bubeníček.

01
Ředitelka teplického Klokánku Daniela Brníková předala Marii Vodičkové květinu.

01
Při prohlídce bytů

Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá